Rușii fug cu iahturile de mobilizarea lui Vladimir Putin

Pacificului de Nord până în Coreea de Sud, dar majoritatea au fost respinși, a declarat miercuri un deputat sud-coreean, citat de Reuters.

De când Putin a ordonat „mobilizarea parțială” (21 septembrie), a existat un adevărat exod al bărbaților cu vârsta de recrutare din Rusia, dar majoritatea au fugit pe căi rutiere, cu trenul și cu avionul spre Europa și țările vecine din fosta Uniune Sovietică, precum Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan. Unii au recurs la trasee mai neortodoxe, precum cei doi ruși care au fugit cu barca in Alaska.

Sosiți la bordul a patru iahturi, 23 de ruși au ajuns în Coreea de Sud de la sfârșitul lunii septembrie, dar autoritățile au permis intrarea doar a doi dintre ei, a declarat deputatul An Ho-young, citând datele pazei de coastă.

Ceilalți „au fost respinși pentru că scopurile lor erau neclare și nu aveau documente suficiente”, a spus deputatul.

Două iahturi au plecat marți de pe insula sud-coreeană Ulleung și din portul sud-estic Pohang, cu 15 ruși la bord, a precizat An. Alte două iahturi au rămas în Pohang, iar unul dintre ele – cu doar doi ruși la bord după ce alți doi au obținut intrarea – intenționa să facă o călătorie lungă spre Thailanda, a adăugat deputatul.

Un oficial al Ministerului Justiției a declarat că nu are detalii despre cazurile acestor yahturi, dar rușilor li se permite în general să intre în țară fără viză, atât timp cât obțin o aprobare prealabilă prin intermediul sistemului electronic de autorizare a călătoriilor din Coreea de Sud.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI