Zelenski a anunţat recucerirea a trei noi localităţi din sudul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, miercuri, că trei noi localităţi au fost recucerite de forţele de la Kiev în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, unde trupele Moscovei sunt în dificultate, informează AFP.

„Novo-Voskresenske, Novo Grigorivka şi Petropavlivka din regiunea Herson au fost eliberate în ultimele 24 de ore”, a indicat Volodimir Zelenski într-un videoclip pe reţelele de socializare, asigurând că această contra-ofensivă ucraineană „continuă”. 

„Astăzi, în Lîman, Sviatohirsk şi Yarova din regiunea Doneţk a fost adăugat un alt semn al revenirii la viaţa normală – am reluat plata pensiilor acolo. De asemenea, oferim truse alimentare şi ajutor umanitar. Revenirea drapelului ucrainean înseamnă că o viaţă paşnică şi socială sigură este din nou posibilă pentru Donbas şi în toate celelalte teritorii care au fost ocupate temporar de Rusia”, a mai spus preşedintele ucrainean.

El s-a adresat şi ocupanţilor: „Chiar dacă găseşti o altă armă undeva în lume cu acelaşi nume „natural” pentru „lumea ta rusă”, cum ar fi aceste „Shahed” iraniene cu care încerci să bombardezi oraşele noastre, precum Bila Tserkva… oricum nu te va ajuta. Ai pierdut deja. Ai pierdut pentru că şi acum, în cea de-a 224-a zi a războiului, trebuie să explici societăţii tale de ce este nevoie de toate acestea: acest război, falsa mobilizare şi autodistrugere a tuturor perspectivelor poporului tău”.

„Ucrainenii ştiu pentru ce luptă. Şi tot mai mulţi cetăţeni ai Rusiei îşi dau seama că trebuie să moară pur şi simplu pentru că o persoană nu vrea să pună capăt războiului. Este evident cine va câştiga”, a spus Zelenski.

La începutul zilei, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, aflată până acum sub controlul aproape total al Moscovei, a proclamat un progres.

„Acum este oficial. Recucerirea regiunii Lugansk a început. Mai multe localităţi au fost deja eliberate”, a spus Serghei Gaidai, fără alte detalii.

Aproape toată regiunea Harkov (nord-est) pare acum a fi sub control ucrainean, deschizând calea către cea de la Lugansk, o fortăreaţă a separatiştilor instalată de Moscova din 2014.

La rândul ei, armata rusă a asigurat miercuri că a condus, în ultimele 24 de ore, „lovituri masive” în apropiere de Lîman (regiunea Doneţk), un oraş recent preluat de forţele ucrainene, care le-a cauzat pierderi grele.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov a dat asigurări că teritoriile pierdute vor fi „reluate”.

Vladimir Putin a jurat că va apăra zonele anexate, chiar dacă aceasta însemna folosirea armelor nucleare, ameninţare care nu a oprit nici contraofensiva ucraineană, nici livrările de arme occidentale.

Armata rusă a recunoscut marţi pe jumătate retragerile, publicând hărţi care arătau că Moscova a cedat o întreagă parte a regiunii de nord a Hersonului şi că prezenţa sa în Harkov este acum minimă.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI