Referendumurile Rusiei din Ucraina: Autorităţile pro-ruse de la Zaporojie, Herson şi Lugansk revendică victoria

Autorităţile pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au revendicat victoria la referendumurile de anexare organizate de Rusia şi denunţate la scară largă de Kiev şi ţările occidentale, relatează AFP.

Comisia electorală a regiunii Zaporoje afirmat că 93,11% dintre alegători au votat pentru ataşarea la Rusia, după numărarea a 100% din buletinele de vot, precizând totodată că este vorba deocamdată de rezultate preliminare.

În regiunea Herson, administraţia pro-Moscova a raportat că 87,05% dintre alegători au votat în favoarea „da”, după numărarea tuturor buletinelor de vot. La scurt timp, cei de la Lugansk au anunţat şi ei victoria.

„Bine aţi venit acasă, în Rusia!”, a reacţionat rapid fostul preşedinte Dmitri Medvedev pe Telegram.

Numărătoarea a continuat în a patra regiune ucraineană unde s-au desfăşurat şi voturi de anexare, în Doneţk (est), autorităţile afirmând însă că „da” a predominat în mare măsură în buletinele de vot deja numărate.

 

În cursul zilei de marţi, comisia electorală rusă a susţinut că votul „da” a câştigat între 97 şi 98% din voturi după ce a numărat între 20 şi 27% din voturi la secţiile de votare din Rusia, în timp ce numărătoarea a continuat în regiunile ucrainene aflate sub controlul Moscovei, au raportat agenţiile Ria Novosti, TASS şi Interfax.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI