Cum putem preveni problemele mintale la locul de muncă. Propunerile ONU

Trebuie luate mai multe măsuri pentru protejarea sănătăţii mintale la locul de muncă, a îndemnat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), prezentând noi recomandări pentru abordarea acestei probleme, informează AFP și Agerpres.

Cele două agenţii ale ONU care se ocupă de sănătate şi de muncă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), au dat publicităţii o serie de recomandări pentru prevenirea şi protecţia împotriva riscurilor care ameninţă sănătatea mintală la locul de muncă.

Stresul psihologic are un preţ mare pentru persoanele afectate, dar şi pentru societate. Potrivit estimărilor, 12 miliarde de zile de muncă se pierd în fiecare an din cauza depresiei şi anxietăţii, echivalentul a 1.000 de miliarde de dolari, potrivit OMS şi OIM.

„A venit vremea să ne concentrăm asupra efectelor negative pe care munca le poate avea supra sănătăţii noastre mintale”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.

„Bunăstarea individului este un motiv suficient pentru a acţiona, dar o sănătate mintală problematică poate totodată să aibă un impact debilitant asupra performanţelor şi productivităţii unei persoane”, a subliniat el.

OMS a avertizat în iunie că aproape un miliard de persoane la nivel global se confruntă cu o tulburare mintală înaintea pandemiei de COVID-19, care a agravat şi mai mult situaţia.

Statistici

Un adult aflat la vârsta activă din şase suferă de o tulburare mintală, potrivit OMS.

„Statisticile sunt alarmante”, le-a declarat jurnaliştilor Manal Azzi, responsabil pentru securitate şi sănătate în muncă în cadrul OIM, adăugând că „avem o enormă responsabilitate în faţa noastră”.

Locul de muncă în sine este deseori un factor declanşator. Într-un nou raport asupra celei mai adecvate maniere de a contracara problema, OMS subliniază că o slujbă motivantă poate proteja bunăstarea mintală, oferi un sentiment de împlinire, de încredere în sine şi genera venituri.

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI