Zelenski: Dacă cineva în Rusia crede că va îngenunchea Europa ca întreg sau Ucraina sau alte ţări, în această iarnă, e un calcul greşit

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat cu preşedintele SUA, Joe Biden, căruia i-a mulţumit pentru noul pachet de asistenţă în apărare. „Am exprimat recunoştinţa în mod special pentru includerea în acest pachet a apărării aeriene”, a arătat Zelenski. Pe de altă parte, el a vorbit despre „şantajul cu gazul rusesc”. „Dacă cineva în Rusia crede că va îngenunchea Europa ca întreg sau Ucraina sau alte ţări, individual, în această iarnă, este un calcul greşit”, a subliniat el.

Zelenski a arătat, în mesajul transmis joi noapte, că a discutat cu Joe Biden despre situaţia Centralei Nucleare de la Zaporojie, iar acesta a înţeles că este nevoie ca această centrală să revină sub controlul ucrainenilor.

„În general, discuţia de astăzi cu preşedintele Biden a fost foarte constructivă, pozitivă, destul de lungă şi productivă. Am reuşit să discutăm toate subiectele care sunt de importanţă vitală pentru protecţia Ucrainei şi pentru libertate. I-am mulţumit domnului preşedinte şi poporului american pentru asistenţa de apărare şi pentru leadershipul palpabil în sprijinirea macro-financiară a statului nostru”, a afirmat preşedintele Ucrainei.

El a amintit că, în urmă cu o zi, preşedintele Biden a aprobat un pachet de asistenţă în valoare de şase miliarde de dolari: trei pentru asistenţă în apărare, trei pentru asistenţă financiară prin sistemul Băncii Mondiale.

„Am exprimat recunoştinţa în mod special pentru includerea în acest pachet a apărării aeriene. Vom putea ajunge cu adevărat în situaţia în care teroarea rachetelor ruseşti va fi depăşită după ce Ucraina primeşte sistem de apărare aeriană NASAMS”, a explicat el.

Zelenski a amintit că tot joi a discutat cu ministrul de Externe al Italiei, aflat în vizită în Ucraina, şi a mulţumit italienilor, preşedintelui acestei  ţări şi premierului Mario Draghi pentru „principiile în apărarea unei Europe unite”, spunând că Draghi a devenit „unul dintre acei lideri europeni ale cărui determinare şi moralitate personală au făcut posibil, într-un moment critic, să fie întărită Europa şi protejată viaţa normală pe continentul nostru”.

El a menţionat că s-a discutat şi despre extinderea cooperării între cele două state şi despre experienţa Italiei în întărirea securităţii, în special a celei energetice.

„Apropo, din cauza şantajului cu gazul rusesc, preţurile la gaz în Europa au depăşit astăzi deja nivelul de 3.300 de dolari pe mia de metri cubi. Şi această politică rusească anti-europeană este cu adevărat distructivă, dar în perspectivă strategică – pentru Rusia însăşi. Nu va mai fi un jucător pe piaţa europeană de energie ca Rusia. Desigur, acum situaţia este foarte periculoasă, foarte acută. Dar majoritatea ţărilor europene au abordat problema energiei foarte responsanil şi fac totul pentru a se adapta, pentru a se proteja. Dacă cineva în Rusia crede că va îngenunchea Europa ca întreg sau Ucraina sau alte ţări, individual, în această iarnă, este un calcul greşit. Cred că Europa este destul de puternică să îndrepte greşelile din trecut, să devină independentă de sistemul energetic rusesc, de transportatorii ruşi de energie şi să nu cedeze şantajului teroriştilor din energie de la Gazprom”, a susţinut el.

Zelenski a mai spus că Ucraina îşi coordonează acţiunile cu partenerii şi în domeniul energetic şi că Guvernul şi companiile de stat fac totul pentru a se asigura că pot trece peste această iarnă, „care într-adevăr va fi cea mai dificilă din istoria noastră”.

„Şi acum ne aflăm în circumstanţe în care este clar deja că duşmanul nu îşi va atinge obiectivele, dar totuşi e nevoie de timp, de eforturi pentru ca acele calcule ale ruşilor să eşueze, ca ei să piardă şi în această direcţie. Va trebui să rezistăm în acest timp şi să facem toate eforturile necesare împreună cu partenerii noştri. Şi aşa va fi”, a adăugat el.

El a subliniat că va pune presiune pe „terorişti” pe toate fronturile – cel de luptă, cel politic, economic şi în sfera informaţiilor.

„Pentru fiecare bombardament, va exista un răspuns către ocupanţi. Va fi pentru Orihiv. Va fi pentru Ceaplîne. Va fi pentru Şepetivka, pentru Mirhorod, pentru Harkov, pentru Mariupol şi oraşele din Donbas, pentru toate celelalte care sunt ţintite de armata rusă. Rusia a pregătit multe probleme, crize şi catastrofe pentru ţara noastră, pentru Europa şi pentru lume. Dar cel mai mare dezastru va fi trăit de ea însăşi, de însuşi statul terorist. Acest Titanic s-a lovit de aisbergul său în 24 februarie şi oricât ar încerca să rămână pe linia de plutire nu o va face”, a conchis Zelenski.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI