Situație hilară pe Mont Blanc. Cinci turişti români au încercat să urce pe munte purtând pantaloni scurţi, adidaşi şi pălării de paie

Cinci turişti români au încercat să urce pe vârful Mont Blanc pe ruta Goûter ”purtând pantaloni scurţi, adidaşi şi pălării de paie”, dar au fost întorşi din drum de poliţia montană, a declarat un primar francez, relatează The Guardian.

Într-o declaraţie postată pe Twitter, primarul Jean-Marc Peillex a spus că zeci de ”pseudo-alpinişti” au ignorat avertismentele. El a afirmat că cinci turişti români au încercat să parcurgă traseul ”purtând pantaloni scurţi, adidaşi şi pălării de paie” şi au fost întorşi din drum de poliţia montană.

”Oamenii vor să urce cu moartea în rucsac. Aşadar, să anticipăm costul necesar pentru salvarea lor şi pentru înmormântare, pentru că este inacceptabil ca contribuabilii francezi să suporte cheltuielile”, a adăugat el.

Alpiniştii care încearcă să ajungă pe vârful Mont Blanc pe traseul Goûter din Franţa vor plăti o garanţie în valoare de 15.000 de euro pentru a acoperi costurile în cazul în care au nevoie de servicii de salvare sau, mai rău, vor deceda.

Jean-Marc Peillex, primarul oraşului Saint-Gervais-les-Bains, de unde alpiniştii pot ajunge pe cel mai înalt vârf din vestul Europei pe ruta Goûter, a impus măsura ca răspuns la zecile de cazuri în care de avertismentele au fost ignorate, iar oamenii s-au angajat în ceea ce el a descris drept ”un joc de ruletă rusească”.

De asemenea, 10.000 de euro ar acoperi costul serviciilor de salvare şi 5.000 de euro ar acopera înmormântarea.

Ghizii locali şi-au suspendat activităţile de-a lungul traseului, care este accesibil alpiniştilor de orice nivel, la jumătatea lunii iulie, din cauza căderii pietrelor. Administraţia locală i-a sfătuit pe turişti să evite traseul respectiv. Canicula intensă şi prelungită a accentuat condiţiile periculoase de pe munte.

Vârful poate fi atins şi pe traseul Ratti din Courmayeur, pe versantul italian al Mont Blancului, deşi este mult mai puţin folosit. Totuşi, Roberto Rota, primarul oraşului Courmayeur, a spus că nu are de gând să restricţioneze accesul.

”Muntele nu este o proprietate. Noi, în calitate de administratori, ne putem limita la a raporta condiţii suboptime de-a lungul rutelor, dar a cere o garanţie pentru a urca în vârf este cu adevărat suprarealist”, a argumentat el.

Dezbaterea privind siguranţa activităţilor montane în această vară s-a intensificat pe fondul caniculei şi în urma morţii a 11 persoane cauzată de gheaţa desprinsă din Gheţarul Marmolada, cel mai înalt vârf din Dolomiţii italieni, la începutul lunii iulie.

Primarii oraşelor din proximitatea Gheţarului Marmolada au închis punctele de acces-cheie din motive de siguranţă, dar unii alpinişti au încercat să evite interdicţia.

Joi, o potecă care duce la Monte Cervino din partea italiană a fost închisă temporar după ce 13 alpinişti au fost salvaţi în urma unei alunecări de teren.

Peste 100 de persoane au murit pe traseul Goûter în ultimii 20 de ani. Ghizii montani francezi, care au suspendat traseele până pe 15 august, au declarat că pietrele cad ”pe tot parcursul zilei şi nopţii”.

Condiţiile uscate din Alpi au fost exacerbate de avalanşele de zăpadă în timpul iernii şi de temperaturile de primăvară, peste nivelul normal.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI