Vești bune pentru români! Amenzile pentru necompletarea formularului PLF ar putea fi anulate

Amenzile contravenţionale aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF) ar putea fi anulate, după ce plenul Senatului a adoptat, în unanimitate o propunere legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PSD. Conform inițiativei legislative, românii care au plătit aceste amenzi își vor primi banii înapoi.

Conform expunerii de motive, după intrarea în vigoare a OUG 129/2021, mii de români au fost amendaţi după ce s-au întors din străinătate pentru că nu au completat formularul PLF, fie din lipsă de informare, fie pentru că nu au ştiut cum să acceseze platforma dedicată, notează DIGI24.

„Mulţi dintre cei amendaţi nu mai pot face dovada completării PLF, iar DSP-ul nu mai dispune de aceste date. Prin urmare, un proces individual sau colectiv împotriva instituţiilor statului ar duce această situaţie într-un blocaj din care vor avea de pierdut românii”, se arată în expunerea de motive, potrivit Agerpres. În acest context, senatorii au stabilit că „se anulează amenzile contravenţionale aplicate în baza art. 4 alin. (1) din OUG 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Mai mult, amenzile care au fost achitate parţial sau în totalitate se restituie oamenilor, la cererea acestora, în termen de 40 zile, iar amenzile neachitate până în prezent se anulează. „În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanţelor Publice stabileşte procedura de restituire către persoanele sancţionate a sumelor reprezentând valoarea amenzilor contravenţionale achitate”, prevede propunerea legislativă.

România a ieşit pe 9 martie din starea de alertă, ceea ce înseamnă că nicio restricție anti-COVID nu mai este valabilă, inclusiv completarea PLF-ului.

 

Sursa: Mediafax

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI