Aleksei Navalnîi, găsit vinovat de ”escrocherie”

O judecătoare rusă, Margarita Kotova. l-a găsit, marţi, vinovat de escrocherie pe opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi, într-un dosar în care ar putea fi condamnat la 13 ani de închisoare, relatează AFP.

”Navalnîi a comis o escrocherie, şi anume furtul unor bunuri, în grup organizat”, a declarat judecătoarea Margarita Kotova, potrivit unei jurnaliste prezente la şedinţă.

Citirea hotărârii poate dura mai multe ore, până la anunţarea sentinţei.

Parchetul a cerut ca Navalnîi să fie condamnat la 13 ani de închisoare cu privire la ”escrocherie” şi ”ofensare” unui magistrat.

Cel mai cunoscut opozant din Rusia, în vârstă de 45 de ani, este judecat de la jumătatea lui februarie în incinta coloniei penitenciare în care este încarcerat, la 100 de kilometri est de Moscova.

Navalnîi respinge aceste acuzaţii drept motivate politic.

El ispăşeşte de peste un an o pedeapsă la doi ani şi jumătate de închisoare, cu privire la o fraudă, un dosar de asemenea fabricat piesă cu piesă, acuză opozantul.

Aleksei Navalnîi, un activist cunoscut prin anchete usturătoare cu privire la corupţia şi modul de trai al elitelor ruse, a supravieţuit în 2020 unei otrăviri cu un agent neurotoxic de tip noviciok, de care-l acuză pe Vladimir Putin şi FSB-ul.

El a fost arestat la începutul lui 2021, la întoarcerea la Moscova, după o lungă convalescenţă în Germania.

Anchetatorii îl acuză de faptul că a deturnat donaţii în valoare de milioane de ruble acordate organizaţiilor sale de luptă împotriva corupţiei şi de ”ultragiu la adresa unui tribunal”, în cursul unor audieri precedente.

Rusia este angajată într-o însăsprire a reprimării tuturor vocilor care critică Kremlinul – organizaţii nonguvernamentale (ONG), presa, opoziţia politică.

Amploarea acestei înăspriri a crescut şi mai mult după invazia Ucrainei, lansată de Vladimir Putin la 24 februarie.

Războiul rus din Ucraina a condus, în ultimele săptămâni la o blocare a marilor reţele de socializare – Facebook, Twitter şi Instagram – şi a multor publicaţii ruseşti şi străine.

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI