Spectacol de balet la Opera Naţională Bucureşti. Protagoniștii sunt refugiați din Ucraina

Balerini refugiaţi din Ucraina vor evolua, duminică, de la ora 18.30, în spectacolul „Giselle” de la Opera Naţională Bucureşti.

Opera Naţională Bucureşti s-a alăturat demersurilor de ajutorare a artiştilor victime ale războiului de pe teritoriul ucrainean şi a primit în programul de studiu, alături de balerinii şi maeştrii de balet ai ONB, cinci balerini ucraineni refugiaţi în România.

Balerinele Bogdana Alekseeva şi Lara Paraschiv, ambele din Odesa, au fugit din cauza războiului şi au povestit prin ce trece Ucraina.

„A trebuit să plec din Odesa pentru că ne-au spus că teatrul se închide, am nevoie să continui să dansez, visez mereu să lucrez în diferite locuri şi să îmi extind repertoriul”, a spus Bogdana Alekseeva.

Lara Paraschiv are dublă cetăţenie, canadiană şi română, a studiat la Academia Bolşoi şi a evoluat la Teatrul de Balet de Stat Astrakhan din Rusia, Baletul Gelsey Kirkland din New York, Baletul Rusesc din Orlando, iar în ultimii doi ani a fost angajată a Teatrului de Balet de Stat Dnipro din Ucraina. Dnipropretrovsk este chiar lângă Harkiv şi Doneţk.

„Multe vieţi sunt în pericol şi mă tem că Teatrul în sine este în pericol, deoarece oraşele de lângă Dnipro nu mai există, clădirile au fost distruse, aeroporturile au fost bombardate, mulţi oameni au fost răniţi, ucişi şi lăsaţi fără case. Dimineaţa, când au sunat sirenele războiului la Dnipro, am împachetat ce am putut şi am plecat”, a povestit Lara Paraschiv.

Operele Naţionale din Bucureşti şi Cluj-Napoca, Teatrul Naţional de Operetă, Muzeul Satului, Muzeul de Istorie, Corul Madrigal şi Filarmonica „George Enescu”, instituţii subordonate Ministerului Culturii, susţin refugiaţii din Ucraina.

 

 

Sursa: Libertatea Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI